انواع سیستم های پمپاژ چیست؟

انواع سیستم های پمپاژ چیست؟

انواع سیستم های پمپاژ چیست؟

پمپ وسیله ایست که با گرفتن نیروی مکانیکی از یک منبع خارجی (عموما الکتروموتور) و انتقال آن به سیال باعث افزایش فشار و در نهایت انتقال آن به محل مورد نظر، حال چه به ارتفاع بالاتر و چه به پایین دست، میشود، میتوان گفت پمپ وسیله ای است که سیال را از محلی به محل دیگر منتقل میکند.

به طور کلی سه نوع اصلی پمپ وجود دارد:

1- پمپ های جابجایی مثبت positive displacement pump

2- گریز از مرکز Centrifugal pump

3- جریان محوری Axial-flow pump

پمپ های گریز از مرکز اغلب برای پمپاژ سیالات با ویسکوزیته پایین و با ذرات معلق جامد با شعاع بسیار کم تولید میشوند و راندمان کاری آنها در پمپاژ سیالات با ویسکوزیته بالا بسیار کم بوده و در پمپاژ سیالات با ذرات جامد با قطر بالا و همچنین تکرر بالا به شدت دچار خوردگی و سایش میشوند و میزان انرژی مصرفی آنها نیز به شدت بالا میرود.

در پمپ های گریز از مرکز جهت جریان سیال با عبور از پروانه نود درجه تغییر می کند، در حالی که در پمپ های جریان محوری جهت جریان بدون تغییر است.

پمپ ها بر اساس نحوه انتقال انرژی از پمپ به سیال به دو نوع پمپ دینامیک و پمپ جابجایی مثبت طبقه بندی می شوند.

کاربرد پمپ جریان محوری

کاربردهای متنوع در صنایع مختلف برای استفاده های با دبی بالا و هد پایین

در کشاورزی جهت پمپاژ حجم زیادی آب برای انتقال به زمین های کشاورزی

در قایق ها، جهت حمل و نقل و جابجاشدن قایق توسط پمپاژ آب دریا توسط پمپ

در تصفیه فاضلاب، صنایع شیلات

معایب پمپ جریان محوری

قیمت بالا

عدم توانایی جابجایی سیالات با ویسکوزیته بالا

عدم قابلیت پمپاژ سیالات در هدهای بالا

 

کاربردهای مونو پمپ گریز از مرکز

جهت انتقال آب تمیز در مصارف آبیاری، سیستم‌های آبیاری بارانی، ایستگاه‌های تقویت فشار، تأمین آب اضطراری، زه‌کشی آب‌های زیر زمینی، تأسیسات تصفیه آب، مصارف شستشوی صنعتی و سیستم‌های آتش‌نشانی،  آب‌نماها ، استخرها کاربرد دارند.

معایب پمپ گریز از مرکز

این پمپ‌ها هد پایینی دارند.

در دبی‌های بالا راندمان آن‌ها سریعاً افت می‌کند.

این پمپ‌ها خود آب‌بند نیستند لذا نیاز به آب‌بندی دارند.

بازده بالا در محدوده کمی از شرایط عملکرد پمپ امکان‌پذیر است.

نمی‌توانند سیالات با گران‌روی بالا را به صورت مؤثر پمپ کنند.

 

از نظر مهندسی تفاوت اصلی مونو پمپ ها با پمپ گریز از مرکز  خاصیت جابجایی مثبت آنها می باشد. اما در عمل و در کاربری دارای مزایای بسیاری نسبت به پمپ گریز از مرکز هستند. عکس این قضیه در مورد مونو پمپ های جابجایی مثبت صدق می کند. بدین معنا که راندمان مکانیکی و حجمی مونو پمپ ها با افزایش ویسکوزیته سیال افزایش پیدا می کند و میزان مصرف انرژی نیز در آنها کاهش می یابد. علاوه بر آن دبی جریان سیال مونو پمپ بر خلاف پمپ گریز از مرکز با تغییر ویسکوزیته سیال تغییری نمی کند. بنابراین در صورتیکه قصد استفاده از پمپ برای انتقال سیال با ویسکوزیته متغیر دارید و جریان سیال ثابتی مد نظر شما می باشد مونو پمپ ها انتخاب بسیار شایسته ای هستند.

استفاده از پمپ های جابجایی مثبت چه مزایایی به همراه دارد؟ چرا نسبت به سایر پمپهای صنعتی برتری دارد؟

بدون شک این نوع پمپ دارای مزایای بسیاری است و به همین دلیل به یکی از پمپ‌های کاربردی در صنعت تبدیل شده است.

از جمله مهم‌ترین مزایای آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مونو پمپ قادر است انواع سیالات با ویسکوزیته، دبی و دمای متفاوت پمپاژ سیالات اسیدی و بازی را انتقال دهد.
  • قطعه روتور در این نوع پمپ به شکلی طراحی شده که می‌تواند از هر دو جهت کار کند.
  • پمپ ماردونی قابلیت این را دارد که به صورت خشک کار کند.
  • فرآیند تعمیرات و نگهداری از این نوع پمپ‎‌ها بسیار آسان و البته مقرون به صرفه است.
  • سیالات بسیار غلیظ و یا بسیار رقیق نیز با این پمپ انتقال داده می‌شوند.
  • طول عمر زیاد یکی دیگر از مزایای مونو پمپ به شمار می‌رود.
  • این نوع پمپ یکی از انواع کم سروصدا در میان انواع پمپ‌های صنعتی محسوب می‌شود.
  • طراحی پمپ‌های اسکرو به شکلی است که در صنایع گوناگون کاربرد دارند.
  • در مواردی که رعایت بهداشت اهمیت دارد، مانند صنایع غذایی، دارویی یا آرایشی و … به راحتی می‌توان از این پمپ استفاده کرد.
  • حجم‌های مختلفی از سیال را می‌توان با استفاده از پمپ‌های ماردونی انتقال داد.
  • فشار ایجاد شده تحت تاثیر ارتفاع نیست.
  • در تمام مسیر پمپاژ فشار ثابت است.
  • نیاز به آب بندی ندارد.

کاربرد پمپ جابجایی مثبت

     پمپهای جابجایی مثبت، بدلیل مکانیزم خاص شان بیشتر برای سیالات با ویسکوزیته بالا بکار میروند، همچنین برای کاربریهایی که نیاز به فشار بالا دارد، اما با وجود کاهش جریان، بازدهی آن تحت تاثیر قرار نگیرد و در تمامی مسیر انتقال فشار ثابت بماند، بسیار مناسبند.

همانگونه که پیشتر گفتیم پمپهای جابجایی مثبت برای انتقال سیالات با ویسکوزیته بالا مناسبند، مانند: روغن های غلیظ، اسلاری، لجن، خمیرها و…  همچنین بدلیل داشتن صافی داخلی، بخصوص در مدلهایی مثل پیش رونده خلاء، این پمپها برای انتقال سیالات همراه با مقادیر زیادی مواد جامد معلق، مانند تخلیه آبهای زیرزمینی یا لجنهای نفتی، بسیار مناسبند.

  علاوه بر این، مدلهایی مانند پیچی و پره ای، برای انتقال سیالات تمیزتر مانند انواع سوخت و روغنهای روانکاری ایده آل اند.

   بطور کلی پمپ های جابجایی مثبت، نسبت به پمپ های سانترفیوژ سرعت پایین تری دارند، حال در مدلهای روتاری ، همچون لوب، پیش برنده خلاء و پمپ پیش رس، که پمپ چمبر بزرگتری دارد و میتواند یک جریان هموار ایجاد کند، برای سیالاتی که به برش حساسند مناسبند، مانند زیتون که نباید تحت فشار و له شدگی قرار گیرد، یا چسب که نباید حالت چسبندگی خود را از دست بدهد، و یا ژل ها که نیاز هست حالت ژله ایشان حفظ شود.

معایب پمپ های حفره ای پیشرونده 

مطمئناً پمپ های حفره ای پیشرونده در برخی عوامل بی نقص نیستند. سپس ما باید از معایب پمپ های PC در زیر آگاه باشیم.  به دلیل تناسب تداخل بین استاتور و روتور، یک فیلم سیال برای روانکاری سطوح لغزنده (در تماس) مورد نیاز است. پمپ های حفره ای مجاز به کارکرد خشک نیستند. سرعت پایین همچنین به VFD (درایوهای فرکانس متغیر) و کاهش دهنده دنده نیاز دارد. سیالات با ویسکوزیته پایین تمایل دارند توسط روتور به محل اتصالات استاتور بلغزند و پمپ کارایی کمتری خواهد داشت. در سیالات بسیار ویسکوز سرعت پمپ وجود دارد که بالاتر از آن سیال به اندازه کافی سریع به داخل پمپ جریان نمی یابد.

جریان تولیدی مقطع و پریودیک است.

به انسداد بسیار حساس است. اگر در امتداد لوله خروجی انسداد وجود داشته باشد و یا شیر خروجی بسته باشد فشار زیاد، سبب نابودی پمپ و اتصالات میشود.

بخاطر خواندن این پست سپاسگزاریم! ما یک تامین کننده قابل اعتماد قطعات یدکی مونو پمپ و همچنین تعمیرات قطعات یدکی مونو پمپ های خارجی و ایرانی هستیم. قطعات عمومی که ما عرضه کردیم می توانند بسیار با قطعات پمپ اصلی مطابقت داشته باشند و عمر مفیدی معادل داشته باشند. اگر هنوز سؤالات بیشتری در مورد مونو پمپ ها دارید، لطفاٌ برای پیشنهادات یا توصیه‌های بیشتر با ما تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.